Säännöt

y-tunnus 3130970–5

Yhdistys: Eläinsuojeluyhdistys Kuura RY

voimassa olevat säännöt 15.5. 2020

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Eläinsuojeluyhdistys Kuura ry. Sen kotipaikka on Eura ja toiminta-alue koko suomi

2§ Yhdistyksen tarkoitus

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää eläinsuojelua ja suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.

3§ Toiminnan laatu

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi

  • antaa lausuntoja, ehdotuksia ja kannanottoja, joilla pyrkii vaikuttamaan eläinten hyvinvointia koskevaan lainsäädäntöön ja viranomaisten päätöksiin ja toimintaan
  • tehdä jäsenistönsä keskuudessa ja sen ulkopuolella tarkoitusta edistävää tiedotus- ja valistustyötä
  • järjestää kursseja, kokouksia, luento– ja keskustelutilaisuuksia, juhlia ja kilpailuja sekä leiri, retkeily– ja virkistystoimintaa
  • harjoittaa julkaisu–, neuvonta– ja muuta samanlaista palvelutoimintaa
  • toimia linkkinä kansalaisten ja viranomaisten välillä
  • harjoittaa eläinhoitolatoimintaa
  • ottaa tarvittaessa palvelukseensa eläinsuojeluneuvojia, – valvojia ja eläintenhoitajia
  • toimia yhteistyössä muiden yhdistysten ja yhteisöjen kanssa
  • antaa stipendejä ja lahjoituksia henkilöille tai yhteisölle, jotka ovat toiminnallaan erityisesti edistäneet yhdistyksen toiminta tarkoituksen edistämistä
  • toimia muillakin vastaavilla tavoilla yhdistyksen tarkoitusten toteuttamiseksi

4§ Toiminnan tukeminen

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi

  • kantaa jäseniltään jäsenmaksuja
  • hankkia ja omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta
  • ottaa vastaan testamentteja, lahjoituksia ja avustuksia ja tehdä sponsoriyhteistyötä
  • harjoittaa julkaisutoimintaa
  • järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia
  • järjestää erilaisia myyjäisiä ja markkinoita ja myydä omia tuotteitaan


Toimintaansa varten yhdistys hankkii tarvittaessa luvan asianomaiselta viranomaiselta

5§ Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi ja ainaisjäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Varsinainen jäsen voi olla joko aikuisjäsen tai nuorisojäsen. Nuorisojäsen on alle kuusitoistavuotias.

Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Kannatusjäsenillä ei ole yhdistyksen kokouksissa äänioikeutta.

Varsinaiset jäsenet, ainaisjäsenet ja kannatusjäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.

Kunniajäseneksi voi yhdistyksen vuosikokous vähintään kolmeneljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä tehdyn päätöksen mukaan kutsua henkilön, joka toiminnallaan on erityisesti edistänyt seuran tarkoitusta. Esityksen kunniajäseneksi kutsumisesta tekee yhdistyksen hallitus. Kunniajäsenellä ei ole jäsenmaksua.

Kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksen vuosikokous voi kutsua yhdistyksen toiminnassa erityisesti ansioituneen jäsenensä. Yhdistyksellä voi olla vain yksi kunniapuheenjohtaja kerrallaan. Kunniapuheenjohtajalla ei ole jäsenmaksua.

6§ Jäsenmaksut

Varsinaisilta jäseniltä ja kannatusjäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kullekin jäsenryhmälle päättää yhdistyksen vuosikokous. Ainaisjäseniltä perittävän jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen vuosikokous, jäsenmaksun maksettuaan ainaisjäsen on vapaa jäsenmaksuvelvollisuudesta. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

7§ Jäsenen toiminta

Jäsen, joka todistetusti on suorittanut viimeksi toimitetun jäsenmaksunsa, on oikeutettu osallistumaan yhdistyksen vuosikokoukseen. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Yhdistyksen jäsen katsotaan eronneeksi, kun jäsen on kahtena (2) peräkkäisenä vuotena jättänyt jäsenmaksun maksamatta. Yhdistyksen hallitus tekee päätöksen jäsenen katsomisesta eronneeksi. Yhdistyksen hallituksella on oikeus erottaa jäsen, jos hän on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä, ei enää täytä laissa tai yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja tai on toiminut vastoin yhdistyksen toimintaperiaatteita.

8§ Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2–10 muuta varsinaista jäsentä sekä 0–8 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallituksen kokouksiin voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen on pidettävä luetteloa yhdistyksensä jäsenistä.

9§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin

10§ Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

11§ Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi– toukokuussa. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella aikuisjäsenellä, ainaisjäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannatusjäsenellä ja varsinaisella nuorisojäsenellä on kokouksessa läsnäolo– ja puheoikeus. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli näissä säännöissä ei toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Ylimääräinen yhdistyksen kokous pidetään, mikäli yhdistyksen kokous tai hallitus niin päättää tai vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti erityisesti ilmoitetun asian käsittelyä varten pyytää. Ylimääräinen kokous on pidettävä viimeistään kuukauden kuluessa pyynnön esittämisestä.

12§ Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään 7 vuorokautta ennen kokousta ilmoittamalla kokouksesta jäsenistölle sähköpostitse, muun teknisen apuvälineen välityksellä tai kirjeitse.

13§ Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo– ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet eri jäsenmaksuryhmille

8. päätetään hallituksen jäsenmäärä

9. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

10. valitaan kaksi toiminnantarkastajaa

11. käsitellään aloitteet ja muut hallituksen esittämät asiat

13. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

14§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja seuran purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmeneljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.